top of page

MUZIEK LEREN BELUISTEREN

Geniet van muziek als nooit tevoren!

Deze cursus wordt opnieuw vormgegeven! Houd deze site en onze Facebook-pagina in de gaten voor de nieuwe data!

Wat is er mooier dan je helemaal onderdompelen in klassieke muziek, genietend van een goed glas wijn op een prachtige plek in de Franse Bourgogne? Leer onder deskundige leiding écht luisteren naar klassieke muziek. Hoe meer u weet, hoe meer u hoort!

 

U beleeft in een inspirerende omgeving een fijne vakantie mét luistercursus, vrije tijd, heerlijke maaltijden, luxe kamers met eigen badkamer, excursies en een fantastisch concert door toptalent!

 

Voor wie?

Deze muziekvakantie is bij uitstek geschikt voor de klassieke-muziekliefhebber die het luisteren naar muziek en filosoferen over muziek graag wil combineren met een ontspannen vakantie.

 

Programma

Tijdens deze 7-daagse reis duikt u samen met andere cursisten in de diepten van de klassieke muziek. Aan de hand van vijf thema’s doorgrondt u de muziek onder begeleiding van onze docent en muziekgids Carel Teerink.

 

Dag 1: Reisdag. U reist op eigen gelegenheid* naar Roussillon-en-Morvan, waar ’s avonds een heerlijk aperitief en diner voor u klaar staan. U overnacht deze hele week in een luxe, ruime kamer met eigen badkamer.

Dag 2 t/m 6: Na het ontbijt is in de ochtend gelijk de luistercursus. Na de lunch is er ruim vrije tijd, u kunt natuurlijk meegaan op excursie (inbegrepen) of op eigen gelegenheid de omgeving verkennen. Ook bent u van harte welkom om in het château ontspannen een boek te lezen, een spelletje te doen of bij mooi weer in het zwembad te duiken. Uiteraard kunt u uw eigen instrument meenemen en wellicht zelfs een ensemble vormen met andere muziekliefhebbers. Op één van de dagen geniet u in de orangerie van een fantastisch concert van jong toptalent, met na afloop een ontmoeting met de musici. U kunt er zeker van zijn, dat u heel anders luistert!

Dag 7: Reisdag. Na een uitgebreid ontbijtbuffet is het tijd om de terugreis te aanvaarden.

 

Na deze inspirerende én ontspannende vakantie is luisteren naar muziek een nog betere ervaring.

Muziekgids Carel Teerink

Onder de deskundige leiding van onze muziekgids Carel Teerink leert u écht luisteren en horen!

Carel Teerink (’s-Hertogenbosch, 1963) studeerde piano en klavecimbel aan het Maastrichts conservatorium. Hij volgde de 3-jarige opleiding tot pianostemmer en -reparateur te Amsterdam en werkte vervolgens gedurende 27 jaar als zelfstandig pianotechnicus/restaurateur en klavecimbelbouwer in ’s-Hertogenbosch en Wijlre (Z-Limburg).

Naast het lesgeven in piano en klavecimbel en het geven van concerten, begeleidt hij diverse luistercursussen klassieke muziek in Nederland en Frankrijk. Hij doet dit door te werken met thema’s, met een afwisseling van theorie en veel luistervoorbeelden.

U leert over de diverse stijlen die door de eeuwen heen zijn ontwikkeld. U verdiept zich in de motivatie van een componist. U luistert naar en vergelijkt werk van componisten, diverse bezettingen en interpretaties. U krijgt inzicht in muziekelementen als ritme, melodie, harmonie, klankkleur. Er is alle gelegenheid tot het stellen van vragen en het filosoferen over de antwoorden.

Er is in het château goede wifi, zodat u ook zelf verder op zoek kunt naar luistervoorbeelden.

Foto Carel Teerink.jpg

De 5 thema’s van de cursus

1 Wat is muziek?

2 Wat vertelt muziek ons?

3 Interpretatie

4 Muziek met een doel

5 Stijl en vorm

Inbegrepen

  • Verblijf voor zes nachten in Château du Pommoy, midden in regionaal natuurpark Le Morvan in Bourgondisch Frankrijk

  • Alle maaltijden ter plaatse (ontbijtbuffet, lunch, diner)

  • Twee glazen bier, wijn, of fris bij lunch en diner. Koffie, thee en water gedurende de hele dag

  • Gebruik van de faciliteiten van het château, beddengoed, handdoeken

  • Toeristenbelasting

  • 5 dagen luistercursus door deskundige muziekgids

  • Excursie naar het atelier van de befaamde Vlaamse beeldhouwer Peter Meyers (facultatief)

  • Excursie naar de lokale kaasmakerij (facultatief)

  • Live concert van prijswinnend muziektalent op het château

Concert

Ludwig van Beethoven zei het al: ‘Iedereen die mijn muziek begrijpt, zal nooit meer ongelukkig zijn’… U zult totaal anders luisteren naar muziek dan u ooit eerder deed. Tijdens deze vakantie krijgt u daar direct de kans voor! U ervaart een live-concert van heel dichtbij: op het château treden talentvolle musici voor u op.

Trio Iryano, bestaande uit Noëlle Drost, Iris van Nuland en Katie Yao Morgan, maken een fijne selectie van prachtige muziek voor u.

Noëlle Drost (1999) begon op achtjarige leeftijd met pianolessen en stond in 2016 in de regionale finale van het Prinses Christina Concours. In 2017 startte Noëlle met zanglessen bij Charlotte Margiono en ontdekte dat  zingen haar ware passie is. Ze won in 2018 de Gaudeamus Prijs voor de beste uitvoering van een hedendaagse compositie tijdens het Prinses Christina Concours in Den Bosch. Ze gaf optredens in onder meer de kleine zaal van het concertgebouw en tijdens het Grachtenfestival. Momenteel studeert ze bij Rita Dams aan Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

 

Iris van Nuland (2002) kreeg in 2008 haar eerste vioollessen op de muziekschool Muzelinck in Oss. Sinds 2013 zit ze op de  School voor Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en heeft momenteel les van Peter Brunt. Tijdens het Prinses Christina Concours 2015 won Iris een 1e prijs en tevens de Publieksprijs in Den Bosch en drong zij door tot de Nationale Halve Finale in Den Haag. Vervolgens won Iris in 2016 het RTL4 tv-programma Superkids. Iris trad, samen met pianist Roel van Velzen, op tijdens Het Kerst Muziekgala 2017 in Ahoy en speelde samen met Lisa Jacobs het Dubbelconcert voor twee violen van J.S. Bach tijdens de finale van de Vondel Winterconcerten in Amsterdam.

 

Katie Yao Morgan (2000) is van Britse en Chinese afkomst en is geboren in Crawley, Engeland. Ze begon met pianospelen op vierjarige leeftijd. In 2010 begon zij op de Yehudi Menuhin School, waar zij studeerde bij Marcel Baudet. Katie heeft opgetreden op het Wimbledon Festival en verschillende andere locaties; in 2013 trad ze op met het Menuhin School Orchestra en in 2015 trad zij op in verschillende plaatsen in het zuiden van Engeland en in Schotland. Sinds september 2018 studeert Katie bij Frank Peters aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2019 won zij een eerste prijs in de regiofinale van het Prinses Christina Concours

Iris,_Katie_en_Noëlle_542fe969-6ac8-45a2

Château du Pommoy: rust, natuur en cultuur

Uit het groene landschap van de Franse Morvan doemt een statig, wit pand op. Midden in de natuur vindt u het comfortabel ingerichte château. Recent gerenoveerd en van alle moderne gemakken voorzien. Geniet van uw grote kamer of suite met eigen badkamer, lees een goed boek in de grote salon, wandel door de tuin, speel piano of neem een verfrissende duik in het zwembad.

 

Direct vanaf het château maakt u prachtige wandel- en fietstochten. In de directe omgeving is al veel te zien, maar ook met de auto kunt u nog talloze uitstapjes maken. Bezoek bijvoorbeeld de Gallo-Romeinse nederzetting Bibracte op de Mont Beuvray (bij mooi weer kunt u het Mont Blanc-massief zien liggen!). Op slechts 20 autominuten vindt u de gezellige stad Autun met haar kathedraal, musea, Romeins theater, en vele terrassen….

 

Uw gastheer en gastvrouw zijn ook muzikaal: Ad Verspaandonk is trombonist en dirigent en Iteke van de Graaf pianiste. Kijk voor meer informatie op de accommodatiepagina

Reisdata en prijs
Wij verwachten de cursus in 2021 opnieuw vorm te geven

Reserveren

Blijf op de hoogte: cursusinfrankrijk@gmail.com

*Wij kunnen u behulpzaam zijn bij het organiseren van vervoer

bottom of page